Roots BBQ: Barbecue dovezli do Texasu čeští emigranti - Centrum Stromovka
Menu
Centrum Stromovka > Novinky > Roots BBQ: Barbecue dovezli do Texasu čeští emigranti

Roots BBQ: Barbecue dovezli do Texasu čeští emigranti

Než otevřeli Roots BBQ, leželi rok a půl zahrabaní v knížkách a studovali vše o přípravě.

Jak chutná maso, o kterém kde kdo prohlašuje, že je nejlepší v okolí? Stačí zajít do Centra Stromovka do pop-up zóny PARKet a vyzkoušet to na vlastní chuťové buňky v bistru Roots BBQ.

Pokud vám slovo barbecue evokuje Spojené státy, jste blízko jeho původu. Dnešní podobu mu skutečně dali Američané. Věděli jste ale, že základy současného způsobu přípravy barbecue v oblasti středního Texasu položili čeští a němečtí emigranti? Řezníci z jejich řad začali před 150 lety udit zbylé kousky neprodaného masa. Když viděli, jak velký zájem o poctivě připravené, na dřevě a kouři vyuzené maso je, začali se na barbecue specializovat a otevírat první bistra – a místní je brzy následovali.

„V Roots BBQ na tuto tradici navazujeme, přejímáme ikonický středotexaský styl barbecue a přivážíme jej zpět domů,“ vysvětluje jeden ze zakladatelů bistra Tomáš Drastík. Zkušeností z gastronomie má víc než dost. V patnácti letech ho přijali na hotelovou školu a prakticky ve stejný čas oblékl zástěru a skočil rovnýma nohama přímo do restauračního provozu.

Od té doby prošel snad všemi typy podniků od klasických jídelen až po nóbl restaurace zaměřené na luxusní zážitkovou gastronomii. Přitom stále hledal podnik, kterému skutečně uvěří. Hledal něco, co bude skutečně milovat. Místo, kam ráno přijdete, a než se nadějete, je čas jít domů. Poslání, o kterém budete přátelům nadšeně vyprávět tak dlouho, až už vás nebudou chtít poslouchat.

K založení Roots BBQ ho inspirovala návštěva Spojených států, kde ochutnal BBQ. Objevil touhu vrátit se ke kořenům vaření. K tomu starému dobrému poctivému jídlu, které se připravovalo kdysi. Hlavně k masu. Několik let se nápad založit takový podnik převaloval v Tomášově hlavě. Když pak před rokem a půl uzrál, pustil se s kamarádem Danem do realizace.

„Než jsme otevřeli Roots BBQ, rok a půl jsme studovali knihy, videa a původní receptury. Pořídili jsme si takzvaný smoker, který je ideální na pomalé uzení masa. Postupně jsme samotné uzení ladili k co nejvyváženější chuti. Otestovali jsme různé druhy dřeva a jejich chování v zimě i v létě, ovládli práci s ohněm a jeho rovnoměrným udržováním během celé fáze uzení a vyladili suroviny v menu tak, aby spolu dokonale souzněly,“ popisuje Drastík, jak se bistro rodilo na svět.

V současnosti proto návštěvníkům nabízí také vlastní briošky, majonézu, ledový čaj nebo salát Coleslaw. Nepoužívá přitom žádné instantní urychlovače ani elektrickou troubu. „Proč to všechno? Protože věříme, že ani v dnešní zrychlené době nedokáže nic nahradit poctivou čtrnáctihodinovou přípravu masa na ohni a kouři z dubového dřeva,“ doplňuje. Poctivě a bez kompromisů. Jako naši prapraprapradědové v Texasu.