Letnou provoní gruzínské speciality - Centrum Stromovka
Menu
Centrum Stromovka > Novinky > Letnou provoní gruzínské speciality

Letnou provoní gruzínské speciality


Pospícháte na důležitou schůzku, když tu vás najednou přepadne hlad. Řešení pro takové situace nabídne bistro CheeseN‘Boat, které najdete od 21. listopadu v pop-up zóně PARKet v Centru Stromovka. Nabízí specialitu, kterou v Gruzii potkáte na každém rohu, ovšem u nás je novinkou. Národní jídlo chačapuri si Gruzínci oblíbili pro jeho jednoduchost, snadnou přípravu i vynikající chuť.

Právě na chačapuri, které připravují v gruzínské přímořské oblasti Adžárie, se zaměří Bistro CheeseN‘Boat. A co nám k tomu řekli provozovatelé? „Budeme nabízet i další druhy, jako je chačapuri imereti, chačapuri megruli a chačapuri fenovani. K jednotlivým pokrmům budeme nabízet i lahodné gruzínské víno nebo originální limonády. Určitě přijďte vyzkoušet.“

Základem pokrmu je kynuté těsto (gruzínsky „puri“), sýr (gruzínsky „chačo“), vajíčko a další ingredience. Majitel bistra David Liklikadze pak vysvětluje i původ názvu svého podniku: „Chačapuri z Adžárie lidé označují také jako cheese boat, tedy sýrovou loďku. Kynuté těsto se totiž tvaruje právě do podoby lodě, která se následně plní dalšími ingrediencemi.“ Podle legendy měli podobu pokrmu vytvořit gruzínští námořníci, kteří jej následně rozšířili po celé zemi. Chačapuri se liší region od regionu, například jinými druhy sýrů. Někdy také nemusí mít tvar loďky, ale spíše sýrového koláče.

Gruzínské restaurace zažívají po celém světě rozmach, nalezneme je už prakticky ve všech velkých městech Evropy i ve Spojených státech. V Centru Stromovka se budete moct na vlastní kůži seznámit s důvody, proč tomu tak je. „Tajemstvím úspěchu je unikátnost a rozmanitost gruzínské kuchyně,“ vysvětluje David.

Zprovoznění bistra CheeseN’Boat považují jeho majitelé za velkou výzvu, protože se rozhodli jít jiným, méně tradičním stylem než ostatní gruzínské restaurace. „Jedná se o pokrm, který v Česku nenaleznete na každém rohu, tím budeme jedineční,“ uzavírá David.