Speciality jako od gruzínské babičky. Takové je bistro CheeseN‘Boat - Centrum Stromovka
Menu
Centrum Stromovka > Novinky > Speciality jako od gruzínské babičky. Takové je bistro CheeseN‘Boat

Speciality jako od gruzínské babičky. Takové je bistro CheeseN‘Boat

PARKet se každý den provoní kynutým těstem a vajíčkem.

Pospícháte na důležitou schůzku a najednou je to tady. Hlad. Řešení nabídne bistro CheeseN‘Boat, které najdete v pop-up zóně PARKet v Centru Stromovka. Nabízí gruzínské národní jídlo chačapuri, s nímž se v kavkazské zemi potkáte snad na každém rohu. Mezi obyvateli je oblíbené hlavně pro jednoduchou přípravu, sytost i vynikající chuť.

Jak jsme se dozvěděli v samotném bistru, existuje hned několik druhů chačapuri a jejich příprava a složení se liší region od regionu. „My nabízíme chačapuri imereti, chačapuri megruli nebo chačapuri fenovani. K jednotlivým pokrmům si navíc můžete objednat i lahodné gruzínské víno nebo originální limonády. Určitě je přijďte vyzkoušet,“ zve k návštěvě majitel bistra David Liklikadze.

Základem pokrmu je kynuté těsto, kterému se gruzínský říká „puri“, sýr („chačo“) a vajíčko. Často se ale přidávají i další ingredience a v závislosti na lokalitě se používají i různé druhy sýrů. Těsto se pak tvaruje do podoby lodičky. Proč zrovna tak? Legenda praví, že podobu pokrmu vytvořili gruzínští námořníci, kteří jej následně rozšířili po celé zemi.

Právě tvar pokrmu dal v tomto případě vzniknout i názvu celého podniku. „Chačapuri konkrétně z Adžárie lidé označují také jako ‚cheese boat‘, tedy sýrovou loďku,“ vysvětluje David Liklikadze.

Gruzínské restaurace zažívají po celém světě rozmach. Už teď je najdeme prakticky ve všech velkých městech Evropy i ve Spojených státech a rostou jako houby po dešti. V Centru Stromovka se i vy můžete na vlastní chuťové pohárky přesvědčit, že pro to existuje dobrý důvod. „Tajemstvím úspěchu je unikátnost a rozmanitost gruzínské kuchyně,“ prozrazuje David Liklikadze.

Provoz bistra CheeseN’Boat považují jeho majitelé za velkou výzvu, protože se rozhodli jít jiným, méně tradičním stylem než ostatní gruzínské restaurace. „Jedná se o pokrm, který v Česku nenajdete na každém rohu, tím jsme jedineční,“ uzavírá majitel bistra David Liklikadze.