Lousy Auber o soše před Centrem Stromovka: Změna je v tobě, ale vítězství je v nás - Centrum Stromovka
Menu
Centrum Stromovka > Novinky > Lousy Auber o soše před Centrem Stromovka: Změna je v tobě, ale vítězství je v nás

Lousy Auber o soše před Centrem Stromovka: Změna je v tobě, ale vítězství je v nás


Jestlipak jste si všimli sochy, která zdobí prostor před Centrem Stromovka? Pokud vás zaujala tak, jako nás, dovolte nám ji blíže představit.

Změna je v tobě, ale vítězství je v nás. Toto a podobná hesla, která odkazují k tématům společenské změny a síly skupiny, můžete nyní vídat na displeji umělecké instalace přímo před Centrem Stromovka.

Streetartové dílo ve tvaru čtyřstěnné delty má na svědomí slovenský fotograf a umělec s žánrovým přesahem Jakub Markech, který však mnohem častěji vystupuje pod pseudonymem Lousy Auber. Tvar připomínající řecké písmeno nevybral Kuba náhodou. Čtvrté písmeno v řecké abecedě symbolizuje posun či změnu, a to nejen v exaktních vědách, jako je matematika.

Stejně jako výběr písmene delta nebyl náhodný ani Jakubův výběr lokality kolem Centra Stromovka. Je totiž přesvědčený, že streetartové a jiné umělecké instalace zkrátka do veřejného prostoru patří. „Jakkoliv velmi obdivuji ilegální streetart a líbí se mi, že nemá žádné hranice a může flexibilně reagovat na společenské změny, při projektu s podporou silného partnera a v propojení s komerčním subjektem máte příležitost dostat se ke kultivovanějšímu výsledku,“ říká o své motivaci Lousy Auber.

Netradiční streetartová socha samozřejmě není jediným Kubovým dílem. Umělec stojí například za projektem Hotel Kyjev Deconstructed, který realizoval se svým týmem ve slovenské metropoli, nebo za projektem s názvem Červená Armáda.